DIMANA ALLAH

Apakah diboleh untuk kita bertanya , dimana Allah berada…..betul kah , ada pendapat mengatakan kita tidak boleh bertanya Allah dimana , kerana boleh membawa kepada kafir…..

Harap dapat penjelasan. Terima Kasih.

JAWAPAN :

Persoalan menanyakan di mana Allah swt adalah persoalan yang memang telah terdapat contohnya di zaman Rasulullah saw sendiri sebagaimana hadis Muawiyah bin al-Hakam.Malahan terdapat dalil lain selain hadis Muawiyah yang juga menceritakan di mana Allah swt berada.Sebagaimana berikut :

1. Surah al-Mulk ayat 16 :

أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُور

ُ

Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang di langit bahwa Dia akan menjungkir balikkan bumi bersama kamu, sehingga dengan tiba-tiba bumi itu bergoncang?,

2. Surah Taha ayat 5 :

الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

(Yaitu) Tuhan Yang Maha Pemurah. Yang bersemayam di atas ‘Arsy

3. Hadis

زوجكن أهلكن وزوجني الله من فوق سبع سماوات

Kamu semua telah dikahwinkan oleh keluarga kamu (dengan Rasulullah saw) , tetapi aku telah dikahwikan oleh Allah swt dari atas tujuh langit.

(HR Imam Bukhari : 6870 , Tirmizi : 3137 . Lafaz adalah lafaz Tirmizi dan ia mengatakan bahawa hadis ini hasan sahih )

Berdasarkan dalil-dalil di atas jelas kepada kita bahawa Allah swt berada di atas langit.Cuma bagaimana caranya ia berada adalah diluar kemampuan kita untuk menentukannya.Kita wajib mengimani segala dalil yang menceritakan tentang zat dan sifat Allah swt sebagaimana ianya (dalil) didatangkan.Sebagaimana kata-kata Imam Wakii’ Ibnu Jarrah ( Guru Imam As-Syafie ) :

“Imam Kita menerima segala hadis-hadis yang menceritakan tentang persoalan nama dan sifat-sifat Allah swt sebagaimana yang telah diriwayatkan dan kita tidak mempersoalkan bagaimana bentuk caranya atau kenapa ia dikatakan begitu.”

( Abu Abd Rahman Abdullah bin Ahmad bin Muhamad bin hanbal , Kitab as-Sunnah , tahqiq Dr.Muhammad Sa’id al-Qahthoni , Jld 1 , ms.267 )

Secara kesimpulannya , tidak salah bertanyakan di mana Allah swt…..tetapi mestilah dijawab dengan dalil-dalil di atas tanpa sebarang pentakwilan yang tidak didasari oleh sebarang dalil yang sahih.

Adapun pendapat ustaz tersebut yang mengatakan bahawa kita dilarang bertanyakan dimana Allah swt ,adalah mungkin ianya dikatakan dari sudut ihtiyat , iaitu berhati-hati atau berjaga-jaga supaya masyarakat awam yang tidak mempunyai asas pengetahuan agama yang kuat supaya tidak terjebak kepada perkara-perkara yang boleh merosakkan akidah seperti menyamakan zat dan sifat Allah swt dengan zat dan sifat manusia..…wa allahu A’alam

Advertisement

One thought on “DIMANA ALLAH

Add yours

  1. inilah masalahnya kalau ditukar makna dalam bahasa melayu. DILANGIT JADI BERADA DILANGIT. CONTOH : DIMANA ALLAH..BETUL. TAPI DITUKAR MAKNA JADI DIMANA ALLAH BERADA…INI YANG JADI SONGSANG
    YANG TEPAT IALAH DIMANA ALLAH…JAWAB HAMBA..DILANGIT…
    TAPI PUTARBELIT SEKARANG MENGATAKAN BERADA DILANGIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: