HUKUM BERBISIK-BISIK

9 Jul

Saya ada satu persoalan. Semasa di alam persekolahan dulu, pernah ustaz marah2 jika saya berbisik dengan kawan sedangkan ada seorang teman lagi bersama..Kata ustaz, nabi larang berbisik2 jika bertiga…Sahih ke maklumat tu ustaz?

Kalau soheh, leh tak kita kiaskannya dalam situasi di mana 3 orang shabat, 2 daripadanya orang kelantan, seorang lagi orang perlis,…dua orang kelantan ni bercakap bahasa negeri mereka sehingga kawan dari perlis tidak faham apa2..apakah hukumnya sama dengan berbisik2…???

______________________________________________

Bismillahi wal hamdulillah ,

Al-Jawab :

Hadis larangan daripada berbisik-bisik antara dua orang sedangkan terdapatnya orang yang ketiga ketika itu adalah Hadis Sahih yang diriwayatkan oleh Syaikhain (Imam Bukhari : 6290 dan Imam Muslim : 2183) dan hukum serta perintah larangan tersebut adalah thabit dari Rasulullah saw sebagaimana dibawah :

إذا كنتم ثلاثة فلا يتناجى اثنان دون الآخر ، حتى تختلطوا بالنــاس ، من أجل أن ذلك يحـــزنه

“Apabila kamu bertiga , maka janganlah berbisik-bisik berdua sahaja tanpa disertai yang seorang lagi , kecuali kamu berada (bersama/bercampur) dengan orang ramai , kerana perbuatan tersebut menyakitinya (orang ketiga)”

As-Syaikh Abdullah bin Abd Rahman Al-Bassam menyebutkan dalam mensyarahkan hadis ini :

“Termasuk dalam bab berbisik-bisik yang dilarang ialah berkata-kata atau bercakap dengan menggunakan bahasa yang tidak disenangi atau difahami oleh orang ketiga.

Maka , seelok-eloknya , hendaklah perbuatan tersebut dielakkan, kerana sudah tentu ianya akan menimbulkan perasaan tidak senang hati serta gelisah dalam diri orang ketiga.

WA

Ruj :

Taudhih al-Ahkam min bulughil maram , As-Syaikh Abdullah bin Abd Rahman Al-Bassam , Kitabul Jami’ bab al-Adab.

4 Responses to “HUKUM BERBISIK-BISIK”

  1. Asura Asrida 15/11/2011 at 8:55 am #

    tidak rugi berkongsi ilmu pengetahuan kan….

  2. materazi 13/08/2012 at 3:23 pm #

    nak copy masuk blog saya boleh ke?
    http://pekabor.blogspot.com

    • Abu-fathi Al-Yamani@Al-Jawhar 14/08/2012 at 12:48 pm #

      Boleh.. Dipersilakan dengan senang hati.. Terima.kasih kerana sudi melawat blog saya yg tidak seberapa mana pun.

  3. zainal 17/02/2013 at 6:06 pm #

    mksih y ustd ats brbagi ilmunya…smg barokah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: