MENDIRIKAN MASJID DI PERKUBURAN

ana ada satu soalan yg mudah iaitu mengenai mendirikan masjid di perkuburan.
adakah haram bagi kita untuk mendirikan solat dimasjid tersebut yg mana dibina disebelah kubur ataupun berdekatan dengan kubur??

terima kasih~

__________________________

بسم الله، و الحمد لله، و الصلاة والسلام على رسول الله، وبعد:

 

Apa yang dimaksudkan oleh hadis berkenaan dengan masjid dan perkuburan itu ialah , larangan membina masjid di atas tanah perkuburan dan larangan menjadikan kubur-kubur sebagai masjid atau tempat ibadah.

Adapun jika kawasan perkuburan tersebut bersebelahan atau berdekatan dengan Masjid tersebut adalah tidak mengapa dan hukum solat dalam masjid tersebut adalah sah.

As-Syaikh Muhammad bin Soleh al-‘Uthaimin pernah ditanya mengenai hukum mendirikan solat pada Masjid yang “didalamnya” terdapat kubur.Maka dijawab oleh Syaikh :

“Jika Tanah perkuburan dibina sebelum masjid , seolah-olah masjid itu dibina diatas tanah perkuburan tersebut maka hukumnya tidak boleh solat dalamnya (masjid tersebut).Manakala hukum solat di masjid yang dalamnya terdapat kubur pula adalah dibolehkan dengan syarat kubur iitu tidak terletak dihadapan jama’ah yang mendirikan solat , kerana Rasulullah saw melarang mendirikan solat menghadapkan kea rah kubur.

Majmuk fatawa li Ibn ‘Uthaimin : ms 12

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: