HUKUM MENOLEH KANAN DAN KIRI SEMASA AZAN

Salam.. Ustaz ,

Ana asl johor jd skolah agama pn kt johor..ana dr kck d’ajar klo jd muazzin ble azan dan iqamah mst wt bde ni..ble lafazkan “hayya ‘alal solah’ mst kene toleh kanan..dan ‘hayya ‘alal falah’ mst kene toleh kiri..ad dalil ke ttg azan cam ni?

Tq..

___________________________________

Bismillahi wal hamdulillah ,

Al-Jawab :

Menoleh ke kanan dan ke kiri semasa menyebut 2 Hayya ( Hayya ‘ala as-Solat / Hayya ‘ala al-Falah ) adalah merupakan sunnah Rasulullah saw , sebagaimana disebutkan dalam sebuat hadis yang diriwayatkan oleh Abu Juhaifah r.a yang mana dia menyebutkan bahawa dia melihat Bilal bin Rabbah menoleh ke kanan dan ke kiri semasa menyebut Hayya ‘ala as-Solat / Hayya ‘ala al-Falah.

عَنْ أبي جُحَيْفَةَ وَهْبِ بْنِ عَبْدِ الله السُوَائي قالَ………..: فَجَعَلْتُ أتَتَبَّع فَاهُ ههُنَا ههُنَا، يَقُولُ يَميناً وشِمَالاً. حَي عَلَى الصَّلاةِ، حَيَّ عَلَى الفَلاح. ثُمَّ رُكِزَتْ لَهُ عَنَزَة فَتَقَدَّم وَصَلّى الظهْرَ رَكعَتَينِ. ثُم لم يزَل يُصلي رَكْعَتَين حَتَّى رَجَعَ إلَى المَدِينَةِ.

(HR Imam Bukhari : 634 )

Asal tujuan Bilal menoleh ke kanan dan ke kiri adalah supaya suara laungan azan tersebut dapat didengari oleh masyarakat Islam pada ketika itu yang berada di sebelah kanan dan sebelah kiri.Maka , atas dasar itu , sebahagian Ulama berpendapat tidak perlu lagi dilakukan untuk menoleh ke kanan dan ke kiri , kerana para muadzin di zaman sekarang telah pun menggunakan pembesar suara semasa melaungkan azan.Ini membolehkan suara azan tersebut boleh di dengari dengan jelas dan sempurna di serata pelosok kampung/taman perumahan.

Walaubagaimana pun terdapat juga ulama yang mengatakan bahawa , menoleh ke kanan dan ke kiri perlu dilakukan juga di zaman sekarang atas dasar mengikuti dan mengamalkan setiap Sunnah Rasulullah saw , seperti As- Syaikh Muhamad Nasiruddin al-Albani.

WA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: